Z rado艣ci膮 informujemy o zako艅czonym w艂a艣nie mi臋dzynarodowym projekcie wsp贸艂pracy pn. "Festiwal Kulinarny: Tradycje wsi polskiej i czeskiej". Wsp贸lnie z partnerami: Lokaln膮 Grup膮 Dzia艂ania 鈥濽j艣cie Baryczy鈥 Gmin G贸ra 鈥 Niechl贸w 鈥 W膮sosz oraz Euroregionem Pomez铆 膶ech, Moravy a Kladska - Euroregion Glacensis w ramach podj臋tych dzia艂a艅 zaprezentowali艣my nie tylko tradycje i zapomniane potrawy 鈥 smaki z przesz艂o艣ci, ale wzbogacon膮 o nowoczesne elementy kultur臋 polsk膮 i czesk膮.
A wszystko za spraw膮 min. warsztat贸w kulinarnych, kt贸rych celem by艂o przekazanie zasad zdrowego 偶ywienia opartego na tradycjach kulinarnych z wykorzystaniem lokalnych produkt贸w. W tym miejscu chcemy jeszcze raz bardzo podzi臋kowa膰 gospodarzom miejsc, w kt贸rych kr臋cone by艂y filmy oraz wytw贸rcom naszych lokalnych produkt贸w.
鈥濸str膮g w zio艂ach鈥 nakr臋cony zosta艂 dzi臋ki go艣cinno艣ci Pana Wojciecha Staniszewskiego
z 鈥濪oliny Rybnej鈥 w Grzmi膮cej w gminie G艂uszyca. Chleb dostarczy艂o 艁owisko Pstr膮ga 鈥瀂艂ota Woda鈥 Gracjan Rudnicki, a miody i py艂ki Pan Dawid Chowa艅ski z 鈥濸asieki pod Brzozami鈥.
鈥濭olonka w piwie鈥 upiek艂a si臋 w Browarze Jedlinka w Jedlinie-Zdroju, a gospodarze opr贸cz piwa zaprezentowali swoje chleby i wyroby z w艂asnej w臋dzarni.
鈥濻a艂atka z kozim serem鈥 powsta艂a w Kamionkach w gminie Pieszyce u Pani Janiny Mickiewicz z wytwarzanych przez gospodyni臋 ser贸w. Tutaj swoje d偶emy zaprezentowa艂 Pan Grzegorz Wojciechowski z 鈥濰alin贸wki鈥 natomiast miody dostarczy艂a 鈥濸asieka pod Wielk膮 Sow膮鈥 Pa艅stwa Nowochodzkich.
鈥濻a艂atka w dresingu lawendowym鈥 powsta艂a dzi臋ki uprzejmo艣ci Pani Izabeli Rojczyk-Tietz z 鈥濪omu pod Lawendowym Polem鈥 w Woliborzu w gminie Nowa Ruda. Swoje wyroby na bazie lawendy zaprezentowali gospodarze, a przetwory, d偶emy i powid艂a dostarczy艂a Gmina Nowa Ruda.
鈥濪uszona barania z warzywami鈥 te warsztaty zosta艂y nakr臋cone w Rzeczce w gminie Walim u Pa艅stwa Magdaleny i Witolda Dr膮g z 鈥濻owiej Grapy鈥. Pan Marek Kap艂on z 鈥濸asieki z G贸r Sowich鈥 dostarczy艂 miody i py艂ki, Pani Anna Sa艂apatek z Micha艂kowej mleko, mas艂o i sery, a Miramar z Dzie膰morowic naturalne oleje, mas艂a i octy.
Podczas warsztat贸w og艂oszony zosta艂 konkurs kulinarny 鈥濻maki z przesz艂o艣ci 鈥 najlepszy przepis regionu鈥. W ramach uczestnictwa w konkursie nale偶a艂o przygotowa膰 kr贸tki film lub relacj臋 zdj臋ciow膮. Wyniki konkursu zosta艂y og艂oszone podczas wydarzenia podsumowuj膮cego projekt, na kt贸rym rozdano nagrody dla uczestnik贸w konkursu jak r贸wnie偶 upominki dla autor贸w przepis贸w wykorzystanych w publikacji 鈥濻maki
z przesz艂o艣ci鈥.
Jeszcze raz wszystkim bardzo, bardzo dzi臋kujemy, bo bez Was ten projekt nie mia艂by szans na realizacj臋.
Do ko艅ca roku zako艅czy si臋 realizacja projektu grantowego pn. 鈥濧trakcyjna infrastruktura鈥. W ramach niego powstan膮 kolejne inwestycje na naszym obszarze: dwa place zabaw oraz miejsce rekreacji i wypoczynku w gminie Pieszyce jak r贸wnie偶 plac zabaw w G艂uszycy i miejsce rekreacyjno 鈥 turystyczne w Bo偶kowie. Wszystkie inwestycje b臋d膮 og贸lnodost臋pne dla mieszka艅c贸w i turyst贸w.
Z wielk膮 przyjemno艣ci膮 informujemy, 偶e ju偶 wkr贸tce b臋dziemy mogli og艂osi膰 dla Pa艅stwa nabory z dodatkowych 艣rodk贸w na podejmowanie dzia艂alno艣ci gospodarczej oraz du偶e projekty inwestycyjne. Ju偶 teraz zapraszamy na nasz膮 stron臋 www.partnerstwo-sowiogorskie.pl, aby zapozna膰 si臋 z niezb臋dna dokumentacj膮.
W zwi膮zku ze zbli偶aj膮cym si臋 ko艅cem roku pragniemy z艂o偶y膰 Pa艅stwu r贸wnie偶 偶yczenia, aby nadchodz膮ce 艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia przynios艂y ze sob膮 wiele rado艣ci oraz refleksji dotycz膮cych minionego okresu i plan贸w na nadchodz膮cy Nowy Rok.
Zarz膮d i Biuro LGD
鈥濫uropejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszar贸w Wiejskich: Europa inwestuj膮ca w obszary wiejskie鈥
Instytucja Zarz膮dzaj膮ca PROW 2014-2020 鈥 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Informacja opracowana przez Lokaln膮 Grup臋 Dzia艂ania 鈥濸artnerstwo Sowiog贸rskie鈥.
Materia艂 wsp贸艂铿乶ansowany ze 艣rodk贸w Unii Europejskiej w ramach poddzia艂ania 19.4 鈥濿sparcie na rzecz koszt贸w bie偶膮cych i aktywizacji鈥 Programu Rozwoju Obszar贸w Wiejskich 2014-2020.